Zdravotný stav smrekových lesov sa neustále zhoršuje

17.04.2008 Poprad

Vysoké Tatry 17. apríla (TASR) - Dominantnou drevinou tatranských lesov je smrek. \"Zdravotný stav smrekových lesov je už dlhšie veľmi zlý a neustále sa zhoršuje.
Očakávame vážne ujmy na lesnom prostredí. Určitým štartom súčasného stavu bola vetrová kalamita v novembri 2004 a potom zdĺhavé rozhodovania, čo ďalej s kalamitou a tiež niektoré extrémne názory, ako s ňou naložiť, \" uviedol riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Peter Líška na margo aktuálnych problémov v ochrane lesa, o ktorých dnes a v piatok diskutujú v Novom Smokovci účastníci medzinárodného seminára.
Riaditeľ pripomenul, že na zemi zostalo ležať obrovské množstvo drevnej hmoty, v ktorej sa premnožil podkôrny hmyz. Lykožrút spôsobil doposiaľ len na majetku štátu škody, ktoré dosahujú tretinu škôd spôsobených vetrovou kalamitou v roku 2004.
Na otázku o prognózach ďalšieho vývoja Peter Líška konštatoval, že existuje viacero prognóz, medzi nimi aj pesimistická, že ihličnaté lesné porasty podľahnú veľkoplošnému rozpadu. \"Zlým signálom je, že lykožrút začína napádať aj kosodrevinu a borovicu - limbu, čo sú dôležité dreviny hornej hranice lesa\".
Na margo prevencie účastníci konferencie konštatovali, že v kultúrnej krajine nemožno ponechať veľké plochy lesov bez starostlivosti človeka, pretože v krátkom čase hrozí ich veľkoplošný rozpad. \"Osobne si myslím, že treba nechať lesníkov - odborníkov starať sa o les, nezasahovať im do tejto činnosti. Som presvedčený, že takto bude les v dobrej kondícii a bude plniť všetky celospoločenské funkcie, \" vyslovil názor riaditeľ ŠL TANAP-u.
Cieľom seminára, ktorý každoročne organizuje Národné lesnícke centrom vo Zvolene, je poskytnúť účastníkom najnovšie poznatky o zdravotnom stave a stabilite lesných ekosystémov s dôrazom na kalamitné hynutie smrečín. Súčasťou programu je výmena aktuálnych informácií o problémoch ochrany lesa a porovnanie so situáciou v okolitých krajinách, predovšetkým v Českej republike a Poľsku.
Seminár bude pokračovať v piatok prednáškami o poškodzovaní ihličnatých výsadieb na podtatranských veľkoplošných kalamitiskách, o prognózach vývoja lesných ekosystémov v súvislosti s globálnymi klimatickými zmenami, o vývoji podkôrneho hmyzu a ďalších aktuálnych problémoch v súvislosti so zdravotným stavom lesov.
 

Vyberte región